Forening for forskning i sosialt arbeid (FORSA), inviterte medlemmer og andre interesserte til ei ukes skriveseminar på Metochi studiesenter – Universitetet i Agders tredje campus. Det ble ei fantastisk uke, med omgivelser som bidro til mye inspirasjon til skrivearbeidet, samt rom for å knytte kontakter, og nyte både kultur og landskap. Ikke minst fikk vi muligheten til å lære om solidaritetsarbeidet Lesvos solidarity og barnehagen Mikros Dunias gjør sammen med lokalbefolkning og mennesker på flukt.

Av: Malin Fævelen

Den vakre naturen er det første du blir slått av på vei til Metochi fra flyplassen i Mitilini. Havet. Oliventræne, åkrene, åsene. Det er frodig på denne tiden av året. Etter en times kjøring ble vi satt av, og vi gikk den siste lille smale veien opp til Metochi. Vi gikk inn porten, og en oase av grønne trær og ro omsluttet oss.

Klosterannekset Metochi ble grunnlagt på 1500-tallet, og tilhører det kjente Limonosklosteret på Lesvos. Studiesenteret ble grunnlagt i 1993, og drives på ikke-kommersiell basis. Metochi studiesenter skal ifølge formålsparagrafen bidra til utdyping av faglig innsikt og mellommenneskelig forståelse, gjennom kurs, konferanser, seminarer og studieopphold. Virksomheten skal dessuten drives på en måte som preges av respekt og interesse for klosteret og lokalsamfunnets verdier og tradisjoner.

Metochi har 25 soverom for 1-3 personer. Rommene er enkle, noe som gjør at det blir lite distraksjoner.

Metochi studiesenter har ansatt brilliante kokker, som lager helt nydelig gresk mat, med lokale og smakfulle råvarer. De har til og med laget egen kokebok, som gjør det mulig å ta gjenskape noen av de gode smakene etter hjemreise.

Inspirasjon og skriveglede

Skriveseminaret startet med at Wenche Bjørnebekk (Forlagsredaktør i Universitetsforlaget), holdt en presentasjon om å skrive, og det å finne skrivegleden. Wenche guidet oss gjennom øvelser knyttet til eget prosjekt, samt øvelser knyttet til å skrive godt. Det var en inspirerende og produktiv start på skriveseminaret.

Alle deltakere fikk rom til å arbeide på den måten som passet hver enkelt best mulig. Det kunne være for eksempel gjennom «Shut up and write» i forelesningssalen, sitte ved skrivepulten på rommet sitt, eller finne et bord i svalgangen eller på en av balkongene. Metochi har også et eget bibliotek hvor en kan sitte og jobbe – eller en kan finne seg et sted i den «grønne oasen». Det var også grupperom tilgjengelig for arbeid i mindre grupper.

Deltakerne arbeider med varierte forskningsprosjekter innenfor sosialt arbeid og barnevern, og i løpet av seminaret var det mulig å legge frem eget arbeid, og få innspill for å komme videre i arbeidet. Merethe Wenaas presenterte deler av sitt ph.d.-prosjekt om brukermedvirkning i rusbehandling, og det ble en interessant diskusjon med mange innspill.

Oppholdet på Metochi gav input på flere nivå, og Nina Skjefstad bidro til kunnskap og praksis i yoga for alle interesserte, noe som var en fin avveksling som ble satt stor pris på.

Utflukter

Lesvos er en nydelig øy, og det er mange muligheter for utflukter for dem som ønsker det. På Metochi kan en leie sykler for å ta seg rundt i nærområdet. Sykkelturen fra klosteret til fiskerlandsbyen Skala Kalloni (3,5 km. Fra Metochi), er verdt turen i seg selv. Det er en lett tur på flat mark, hvor du sykler forbi gårder, olivenlunder, åkre, sauer, ryttere og blått hav. Skala Kalloni er lokalisert innerst i kallonibukta, og her finner du flere restauranter og en rolig strand.

Fra Metochi går det en to kilometers steinsti til Limonosklosteret, og flere av deltakerne benyttet muligheten til å ta seg en morgentur dit, før en velfortjent frokost.

Molivos er en liten, magisk by, på nordvestsiden øya, som absolutt er verdt et besøk. Vi var en gruppe som dro dit, og startet en spasertur ved middelalderborgen som ligger på åsen over byen. Etter at den nydelige utsikten var ferdig nytt, gikk vi nedover og nedover langs brosteinsgater, søte hus, blomster og slyngplanter til vi kom ned til havna, hvor vi spiste mat på en hyggelig taverna.

Innblikk i faglig solidaritetsarbeid for mennesker på flukt

Situasjonen for mennesker på flukt i Middelhavet har tidligere fått mye oppmerksomhet i norske media. Det er veldig stille nå. Øredøvende stille. Det gjenspeiler ikke hvordan situasjonen er. Uka før vi kom til Lesvos, flyktet 240 mennesker til øya. Vi kunne selvsagt ikke reise til Lesvos uten å forholde oss til realitetene, og vi var så heldige at vi fikk mulighet til å besøke to prosjekter som ga sterkt inntrykk og lærte oss mye. Du kan lese mer om besøket på Mosaik Centre og barnehagen Mikros Dounias i eget innlegg.

0 Svar

Legg igjen et svar.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *