Middag på Metochi

Endelig ble det igjen mulig å arrangere skriveseminar på Metochi studiesenter på Lesvos! FORSA har arrangert flere slike skriveseminar på klosteret i årenes løp, men nå var det tre år siden sist. I slutten av mai var 29 deltakere klare for klosterlivet. Deltakerne kom fra UiT i nord til UiA i sør. En del hadde vært på Metochi flere ganger, mens andre fikk oppleve klosterlivet for første gang. Metochi studiesenter har vært drevet av Universitetet i Agder siden 1993, og ligger vakkert til i dalsiden ved det nordøstlige Egeerhavsområdet. Klosteret, som ble grunnlagt på 1500 tallet, har fine bueganger, fikentrær, og en og annen katt som smyger seg rolig over klostergården. Det gir en god atmosfære og ro til å samle tankene og samtidig bli kjent med fagfeller fra andre universitet og høgskoler. 

Arrangementskomiteen hadde satt sammen et program for uka med god tid til eget skrivearbeid. I tillegg hadde forlagsredaktør Wenche Bjørnebekk fra Universitetsforlaget en workshop for skrivelyst. Her fikk vi en kick-start på skriveprosessen, og tips til hvordan komme i gang med skriving i en ellers travel hverdag. Et par av formiddagene hadde også deltakere som ønsket det, faglige innlegg hvor de presenterte sin forskning med påfølgende plenumsdialog. Tirsdag ettermiddag fortalte migrasjonsforsker Marko Valenta om flyktningsituasjonen i Europa. Dette ble en god ‘tuning in’ til utflukten påfølgende dag, Da besøkte vi Lesvos Solidarity – en lokalt forankret organisasjon som jobber med flyktninger. Her fikk vi informasjon om flyktningsituasjonen på øya i dag, og hvordan det var under flyktningkrisen i 2015 med store ankomster. Vi fikk også mulighet til å handle produkter laget av redningsvester, presenninger og annet som bærer på en historie vi knapt kan forestille oss. I forkant av skriveseminaret gjennomførte vi en innsamlingsaksjon til Lesvos Solidarity, og resultatet er at organisasjonen nå får i overkant av 21 000,- til det viktige arbeidet de gjør på øya.

Vi kan ikke «skrive hjem» uten å nevne maten på Metochi! Det å spise den fantastiske maten med kortreiste råvarer, alt fra gresk salat, olivenolje, tzatziki, gresk yoghurt med fersken, honning og valnøtter, til kyllingretter, fylt paprika og mye mer. Maten nytes på langbord ute i klosterhagen. Om ettermiddagen ble det også tid til en liten siesta på stranden med sykkel som fremkomstmiddel. Det var nok flere som nynnet på «bremykt-reklamen» mens de syklet på grusveiene ned mot Skala Kalloni…

Vel hjemme igjen, har vi kanskje et artikkelutkast klart, litt mer tekst på kapittelutkastet, eller kanskje en skisse eller disposisjon som utgangspunkt for videre arbeid. Men vi har også med oss gode menneskemøter og innsikter fra gode samtaler fra frokost- eller middagsbordet, og kveldspraten på terrassen under stjernehimmelen. 

Yoga for skriveprosessen
Yoga for skriveprosessen

Vi planlegger for nytt skriveseminar våren 2024, og gleder oss allerede. Klarer du ikke vente så lenge, er det også mulig å leie rom for individuelle skriveopphold på Metochi studiesenter, eller benytte seg av Xristos skrivesenter hvor FORSA har andel og vi disponerer rom i uke 34-35 (ledig) og 40-41 (opptatt), og i 2023 i ukene 18-19 og 32-33.

Hilsen arrangementskomiteen

Melina Røe, Anne W. Aasback, Nina Skjefstad og Ingunn T. Ellingsen

0 Svar

Legg igjen et svar.

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *